GuidePedia

0

Allah (Celle Celâlûhû) kullarına cennet kokusunu daha dünyadayken bile ikramda bulunması ne kadar güzel bir lütûf…

Nisbet kokusunun kaynağı cennettir. Allah
(Celle Celâlûhû) nasib ettiği kullarına daha dünyadayken bile nasib etmektedir.

Bizde neden nisbet kokusu yok?


Biz neden etrafımıza güzel kokular saçamıyoruz?…


“İç dünyamızda, kalbimizde vesvesenin, hasedin, kibrin bıraktığı kötü kokuların arasında kayboluveren bu güzel kokuyu nasıl açığa çıkaracağız?


Yakup (aleyhisselam), Yusuf (as)’ın kokusunu aylarca uzaklıktan alabilmişti, oysa Mısır’a; yanına kadar giden kardeşleri, o kokuyu neden duyamamışlardı?


O nisbet kokusu her zaman vardı. Fakat kardeşlerinin hasedi yüzünden mi kardeşlerine gizli kalmıştı acaba?


Demek ki içimizdeki hastalıklardan kurtulabilirsek, biz de sevgilinin haliyle hallenebilir, etrafımıza reyhan kokuları saçabiliriz.


Sevgilinin kokusu peşisıra...


Sevgili Peygamberimiz
(Sallâllahû Aleyhi Ve Sellem); “Dünyanızdan, bana … güzel koku (da) sevdirildi” buyurdu.

İmam Muhammed Bâkır (rahmetullahi aleyh): “Resûl-i Ekrem’in (sav) geçtiği yoldan, üç gün sonra da birileri geçtiğinde onun güzel kokusunu alırlar, onun oradan geçtiğini anlarlardı” buyuruyor. (Allâme Tebatebaî; “Sunen-un-Nebî”, (terc.) s. 291, N. 462, El-Kâfî’den naklen)


Allah dostlarının, bir nisan yağmurunun ardından dünyayı saran bahar kokusu gibi girdikleri her ortama serinlik ve koku vermeleri ne kadar doğal. Çünkü Allah dostları, ışıklarının kaynağı olan Resûl-i Ekrem (Sallâllahû Aleyhi Ve Sellem) Efendimiz'e duydukları sevgi ve aşkla O’nun gül kokusuna sarınıveriyorlar.


Hz. Veysel Karani (Rahmetûllahi Aleyh) buyuruyor ki: “Sevmenin bir şartı vardır. Seven, sevdiğinin her haline muvafakat eder, onun haliyle hallenir. Kişi sevdiğinin hali ile hallenmedikten sonra, seviyorum demesi boştur.”


Eğer ki kendimizden şikâyetçi isek, halimizden memnun değil isek, iyi bir insan olmanın yollarını arıyorsak, aslında çözüm hemen yanı başımızda.


İç dünyamızdan ve günahlarımızdan sızıveren kötü kokuları gidermenin çaresi; Sevgilinin rayihası değil mi?


Sevgilinin kokusu bambaşkadır. Sevgilinin kokusunu bir kez hissettiyseniz, ayrı kaldığınız aylar yıllar sonra bile üzerinize sinmiş meçhul bir koku bile onu hatırlatacaktır… Ve bizi onun haliyle hallendirecektir.


Sevgili’nin haliyle hallenen insanda, sevgilinin nisbet kokusu peydah olacaktır… İşte bu koku, ön yargılarla kapanmış gözlerimizi açacak, hüsnü niyetimizi artıracak ve herkeste, her şeyde bu rayihayı duymaya başlayacağız o zaman.


Çünkü burnunda o koku varsa, seviyorsun demektir. Sevgiyi bulan insan, her şeyi ve herkesi sever.


Allah (Celle Celâlûhû) Dostlarından Sultan Seyyid Muhammmed Raşid (K.S.) Hazretleri ziyaretine gidenler kıldığınız bir akşam namazından sonra, camide rabıta için oturduktan bir müddet sonra, camiyi bir serinliğin ve tarifi mümkün olmayan güzel rayihanın sardığını hissederdiniz.


Kendinizi; bir çiçek bahçesinin ortasında otururken, nazlı nazlı esen meltem yelinin, bin bir çiçeğin yapraklarını süzerek getirdiğini sandığınız kokunun ortasında bulurdunuz. Buna bir mana vermek gibi bir meşguliyetin içine girmeden, yaşadığınız o anın tadını çıkarmak en güzeliydi.


Öylesine bir rayiha sardı ki içeriyi, hiç bir çiçek bahçesinde ya da hiç bir ıtriyat dükkânında böylesine bir huzur, böylesine bir huşu veren bir ıtır duymak mümkün değildi…


Bu kokuyu bir kez almış olanlar bir daha unutamazlardı. O rayihayı tanımlamak, isimlendirmek mümkün değil. Koku olmasının dışında bir adı yoktur da.

Ne mutlu böyle
Allah (Celle Celâlûhû) dostlarını görenlere. Ne mutlu böyle Allah (Celle Celâlûhû) Dostlarının yanından  bu nisbet (Cennet kokusunu) alanlara.

MEVLÂMIZ Azze ve Celle bu hastalıklardan kurtulup, etrafımıza reyhan kokuları saçan Müminlerden eylesin cümlemizi... Amin!..

Yorum Gönder

 
Top