Ğannam ibn-i Evs el-Hazrecî Hazretleri hakkında Ansiklopedik bir bilgi mevcut değildir. Bu Sahabe Efendimiz "Bedir Ashâbı" dediğimiz, Bedir Savaşı'na iştirak eden mübarek Sahabe Efendilerimiz'den sadece bir tanesidir.
Cenab-ı Allah, Ğannam ibn-i Evs el-Hazrecî Hazretleri'nden ve diğer tüm Ashâb-ı Kirâm Efendilerimiz'den razı olsun. Bizleri de şehitlik mertebesiyle müjdelesin. Bu mübarek Sahabe Efendilerimiz'in şefaatlerine nail eylesin bizleri... Amin.
_____________________________
Ashâb-ı Bedir Okumanın Faydaları, Bedir Savaşı Hakkında Bilgiler ve Ashâb-ı Bedir'in Mübarek İsimleri...
Ashâb-ı Bedir Okumanın Faydaları :
Hastalıklarda, Belalarda, hacetlerde okunacak isimlerdir. Evliyayi Kiram’ın Hacetlerine derman bulduğu tecrübeleriyle sabit isimlerdir.
1- Bedir Savaşı’na katılanların cennetlik olduklarını bizzat Resulü Ekrem Efendimiz müjdelemişlerdir.
2- Savaşın seyri sırasında kendilerine Allah tarafından gönderilen meleklerin de katıldığı Kur’ân’da bildirilmiş olup bu onlar için ayrıca bir fazilet sebebidir.
3- Ehli kemâl bazı zevatın beyanına nazaran Evliyâullah’dan pek çoğu velilik makamına Bedir ehlinin mübarek isimlerini okumaya devam etmekle nail olmuşlardır.
4- Birçok hastalığa tutulan kimsenin Bedir ehlinin mübarek ismini zikr ederek bu vesile ile şifa taleb edip lütfü ilâhiye mazhar olarak hastalıklarından kurtuldukları rivayet edilmektedir.
5- Ehli irfan bir zat: “Hasta bir kimsenin başına elimi koyup halis bir niyyetle Bedir ashabının adını okuduğumda mutlak şifa hâsıl olmuştur Hatta hastanın eceli dahi gelmişse en azından rahatsızlığı hafiflemiştir.” demektedir.
6- Bazıları da: “Duadan önce Bedir ashabının isimlerinin okunmasının duânin sür’atle kabulüne vesile olduğunu” söylemişlerdir.
Cafer b Abdullah şöyle diyor:
“Babam bana Peygamber (SAV)’in bütün ashabını sevmemi vasiyet eder ve şunu ilave ederdi.
“Ey canım yavrum, Bedir ashabının adı zikr edilince duâ kabul olunur, bu mübarek isimleri zikreden kulu, ilâhi rahmet; bereket gufran ve rızâ-ı İlâhî kuşatır Bu isimleri okuyarak hacetde bulunanın dileği mutlaka yerine getirilir.”
7- “Ehli Bedrin üzerinde bulundurmak, okumak, hıfzetmek, düşman üzerine nusret, düşmanların şerrinden vikayet ve yangın ve hırsız ve boğulmaktan sıyânet ve veba ve tâûn ve cünûn ve emrazı sâireden himayet ve zevali fark ve husûlu gına ve vefâi duyûn ve güfrânü zünûb ve keşfi kürûb ve tenviri kulûb velhâsıl cemîi matâlibi dünyeviyyeye ve mekâsıdı uhreviyyeye vusul ve celbi menfaii âlakiyye ve enfüsiyye ve ins ve cinnin mazarat-larını def etmek ve merâtibi dünyeviyyeye nail olmak için iksiri mücerreb olduğuna Meşihât-ı İslâmiyye tarafından mücahidini Islamiyyeye hediye olunmuştur.”
Şu kadar var ki: Bu mübarek isimlerin okunuşu sırasında herbirinin adı söylenince, Radıyallahü anh (Allah ondan razı olsun) demek lazımdır Şüphe yok ki Peygamberimizin adı söylenince Sallallahü Aleyhi ve Sellem denecektir Zira bu edebe riayet etmek, maksadın daha kısa zamanda elde edilmesinde vesiledir.
Bedir Savaşı Hakkında Bilgiler :
Bedr, Medine’nin 120 km güneybatısında, Kızıldeniz sahiline 20 km uzaklıkta, Mekke – Suriye yolu üzerindedir. Hicri 2. yıl’da Ramazan ayında vukuu bulan savaş (biiznillah) müslümanların kesin zaferi ile sonuçlanmıştır.
Bedir Muharebesi veya Bedir Savaşı, 13 Mart 624 M. (17 Ramazan 2 H.) tarihinde Müslümanların, Mekke'nin Kureyşli gayrimüslimleriyle yaptığı ilk savaşı.[1]
Nedenleri
Müslümanlar açısından savaşın en önemli nedeni, Kureyşlilerin kendilerini hicrete zorlamaları ve hicretten sonra geride bıraktıkları mallarını yağmalamalarıydı.[2]
Mekkeli Kureyşliler açısından bakıldığındaysa, Müslümanların, Mekkeli Kureyşlilerin kervanlarını yağmalamalarıydı, zira Mekke'deki hemen her ailenin kervanlarda bir hissesi vardı.[3] Bu da Mekkeli Kureyşliler arasında savaş için neden oluşturmaya yetmişti.
Muharebe
Hicretten sonra Müslümanlar, geride bıraktıkları mallarının yağma edilmesine misillemede bulunmak için Kureyş kervanlarına saldırılar düzenlediler. Bu saldırıların birinde Müslümanlar, içinde bin deve ve yarım milyon dirhem değerinde ticari mal bulunan bir kervanı hedef almak istediler. İslam Peygamberi Muhammed, bu sefer için orduyu topladı. Bedire'e giderken Ravhâ kasabasında bir kuyu yanında namaz kıldı, bu mekânda Mescid-i B'iri Ravhâ inşa edilmiştir.[1] Toplanan 305 kişi Peygamber komutasında Bedir yakınlarına gelerek kervanı beklemeye başladı. Ancak kervanın lideri Ebu Süfyan, Müslümanların kervanı beklediğini öğrendi ve Mekke'ye haber yolladı. Ayrıca kervanın yolunu da değiştirdi. Müslümanların kervana saldırmaya hazırlandığı haberini duyan Mekkeliler, Ebu Süfyan'ın tehlikenin atlatıldığını haber veren ikinci mesajına rağmen Müslümanların üzerine yürümeye karar verdiler.[4] Mekkeliler, oluşturdukları 950 kişilik kuvvetle Bedir'e doğru yola çıktılar.
İki ordu karşı karşıya gelince, Arap savaşlarında gelenek haline gelen "er dileme" (Mübareze) hadisesi için taraflar içlerinden üçer kişi seçtiler. Buna göre, İslam Ordusu'ndan Hamza, Ubeyde ve Ali ile; Utbe, Ubeyde bin Haris ve Utbe bin Rabia ile karşı karşıya geldi. Her üç çarpışmayı da Müslümanlar kazandı.[5]
Er dileme hadisesinden sonra savaş başladı. Peygamber'in savaşı idare etmesi için Bedir'e hâkim bir tepede gölgelik kuruldu, burada Mescid-i Arîş inşa edilmiştir.[1] Çarpışmaların ilerleyen aşamalarında Mekkeli Kureyşliler dağılma belirtileri gösterdi; komutanları Ebu Cehil öldürülünce de iyice dağıldılar.[6]
Kayıplar
Savaş Müslümanların zaferiyle sonuçlandı. Mekke Müşrikleri Ebû Cehil dahil 70 ölü 70 esir bırakıp kaçtılar. Müslümanlar 14 kayıp verdiler.[7]
Kur'an'da Bedir Savaşı
Kur'an'da Bedir Savaşı'yla ilgili ayetler şöyledir:
"Kendilerine savaş açılan Müslümanlara, zulme uğramaları sebebiyle cihad için izin verildi. Şüphe yok ki Allah'ın onlara yardım etmeye gücü yeter."(Hacc 13)
"And olsun, siz son derece güçsüz iken Allah size Bedir'de yardım etmişti. O halde Allah'a karşı gelmekten sakının ki şükretmiş olasınız."(Al-i İmran 123)
"Ey iman edenler! (Düşmana karşı) tedbirinizi alıp, küçük birlikler halinde, yahut topluca savaşa gidin."(Nisa 71)
"Eğer siz (Uhud'da) bir yara aldıysanız, şüphesiz o topluluk da (Karşıtılar da Bedir'de) benzeri bir yara almıştı. İşte (iyi veya kötü) günleri insanlar arasında (böyle) döndürür dururuz. (Bazen bir topluma iyi ya da kötü günler gösteririz, bazen öbürüne.) Allah, sizden iman edenleri ayırt etmek, sizden şahitler edinmek için böyle yapar. Allah, zalimleri sevmez."(Al-i İmran 140)
"Bildiğin gibi, Rabbin seni hak uğruna, öz yurdundan çıkarmıştı. Ve müminlerden bir grup tamamen isteksizdi. " (Enfâl 6)
"O sırada Allah, iki gruptan birinin kesinlikle sizin olacağını vaat ediyordu. Ve siz, güçsüz ve silahsız olanın size düşmesini arzu ediyordunuz. Allah ise hakkı kendi kelimeleriyle tam bir biçimde ortaya koymayı ve küfre batmışların ardını-arkasını kesmeyi istiyordu." (Enfâl 7)
"Diliyordu ki, kötülüğü temsil edenler istemese de hakkı ayan-beyan gözler önüne koysun, saçma ve tutarsız olanı hükümsüz kılsın." (Enfâl 8)
"Hani siz, Rabbinizden yardım ve destek diliyordunuz; O, sizin dileğinize şöyle cevap vermişti: 'Hiç kuşkunuz olmasın, Ben size, meleklerden birbiri ardınca bin tanesiyle yardım ulaştıracağım.'" (Enfâl 9)
"Allah bunu, sadece bir müjde olsun ve o sayede kalpleriniz huzur ve rahatlık bulsun diye yaptı. Yardım yalnız ve yalnız Allah katındandır. Hiç şüphesiz Allah Azîz'dir, Hakîm'dir" (Enfâl 10)
"Baskı ve şiddet kalmayıncaya ve din tamamen Allah'ın oluncaya kadar onlarla savaşın. Eğer (küfürden) vazgeçerlerse şüphesiz ki Allah onların yaptıklarını hakkıyla görendir."(Enfâl 39)
Kaynaklar
1. Hicaz Albümü: Fotoğraflarla Kutsal Topraklar, Diyanet İşleri Başkanlığı, 2010
2. Hamidullah Muhammad, Hz. Peygamber'in Savaşları, Yeni Şafak, s. 32
3. Suruç Salih, Peygamberimizin Hayatı, Nesil Yay., c. 2 s. 15
4. Hamidullah Muhammad, a.g.e., s. 34
5. Suruç Salih, a.g.e., c. 2, s. 29
6. Suruç Salih, a.g.e., c. 2, s. 35
7. Diyanet.gov.tr
Bedir Ashâbı'nın Mübarek İsimleri :
01. Seyyidüna ve Nebiyyüna Muhammed el-Muhaciri (Sallâllahû Aleyhi ve Sellem)
02. Seyyidüna Ebû Bekir Sıddıyk el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
03. Seyyidüna Ömer ibnü'l-Hattab el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
04. Seyyidüna Osman ibn-i Affan el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
05. Seyyidüna Aliyy ibn-i Ebi Talib el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
06. Seyyidüna Talha bin Ubeydullah el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
07. Seyyidüna Zübeyr ibn-i Avvam el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
08. Seyyidüna Abdurrahman bin Avf el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
09. Seyyidüna Sa'd bin Ebi Vakkas el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
10. Seyyidüna Said ibn-i Zeyd el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
11. Seyyidüna Ebu Ubeyde bin Cerrah el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
12. Seyyidüna Übeyy ibn-i Ka'b el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
13. Seyyidüna el-Ahnes ibn-i Habib el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
14. Seyyidüna el-Erkam ibn-i Erkam el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
15. Seyyidüna Es'ad ibn-i Yezîd el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
16. Seyyidüna Enes Mevla Rasülillah Muhaciri (Radıyallahû Anh)
17. Seyyidüna Enes ibn-i Muaz el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
18. Seyyidüna Enes ibn-i Katadet'el-Evsi (Radıyallahû Anh)
19. Seyyidüna Evs ibn-i Sabit el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
20. Seyyidüna Evs ibn-i Havli el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
21. Seyyidüna İyas ibn-i Evs el-Evsi (Radıyallahû Anh)
22. Seyyidüna İyas ibn'il-Bükeyr el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
23. Seyyidüna Büceyr ibn-i Ebi Büceyr el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
24. Seyyidüna Bahhas ibn-i Sa'lebe el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
25. Seyyidüna el-Bera bin Ma'rur el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
26. Seyyidüna Besbese bin Amr el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
27. Seyyidüna Bişr ibn'il-Bera el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
28. Seyyidüna Beşir ibn-i Said el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
29. Seyyidüna Bilal ibn-i Rebah el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
30. Seyyidüna Temim Mevla Hıraş el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
31. Seyyidüna Temim Mevla Beni Ganem bin es-Silm el-Evsî (Radıyallahû Anh)
32. Seyyidüna Temim ibn-i Yuar el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
33. Seyyidüna Sabit ibn-i Akram el-Evsi (Radıyallahû Anh)
34. Seyyidüna Sabit ibn-i Sa'lebe el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
35. Seyyidüna Sabit ibn-i Halid el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
36. Seyyidüna Sabit ibn-i Amr el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
37. Seyyidüna Sabit ibn-i Hezzal el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
38. Seyyidüna Sa'lebe bin Hatim el-Evsî (Radıyallahû Anh)
39. Seyyidüna Sa'lebe bin Amr el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
40. Seyyidüna Sa'lebe bin Aneme el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
41. Seyyidüna Sıkf ibn-i Amr el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
42. Seyyidüna Cabir ibn-i Abdullah bin Riyab el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
43. Seyyidüna Cabir ibn-i Abdullah bin Amr el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
44. Seyyidüna Cebbar ibn-i Sahr el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
45. Seyyidüna Cübr ibn-i Atik el-Evsi (Radıyallahû Anh)
46. Seyyidüna Cübeyr ibn-i İyas el-Evsi (Radıyallahû Anh)
47. Seyyidüna Hamza bin Abd'il-Muttalib el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
48. Seyyidüna el-Haris ibn-i Enes el-Evsi (Radıyallahû Anh)
49. Seyyidüna el-Haris ibn-i Evs bin Rafi' el-Evsi (Radıyallahû Anh)
50. Seyyidüna el-Haris ibn-i Evs bin Muaz el-Evsî (Radıyallahû Anh)
51. Seyyidüna el-Haris ibn-i Hatib el-Evsî (Radıyallahû Anh)
52. Seyyidüna el-Haris ibn-i Ebî Hazme el-Evsi (Radıyallahû Anh)
53. Seyyidüna el-Haris ibn-i Hazme el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
54. Seyyidüna el-Haris ibn-i Simme el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
55. Seyyidüna el-Haris ibn-i Arfece el-Evsi (Radıyallahû Anh)
56. Seyyidüna el-Haris ibn-i Kays el-Evsî (Radıyallahû Anh)
57. Seyyidüna el-Haris ibn-i Kays el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
58. Seyyidüna el-Haris ibn'un-Nu'man ibn-i Ümeyye el-Evsi (Radıyallahû Anh)
59. Seyyidüna Harise bin Süraka el-Hazrecî (ŞEHİD) (Radıyallahû Anh)
60. Seyyidüna Harise bin Nu'man el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
61. Seyyidüna Hatıb ibn-i Ebi Beltea el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
62. Seyyidüna Hatıb ibn-i Amr el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
63. Seyyidüna el-Hubab ibn-i Münzir el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
64. Seyyidüna Habîb ibn-i Esved el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
65. Seyyidüna Haram ibn-i Milhan el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
66. Seyyidüna Hureys ibn-i Zeyd el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
67. Seyyidüna el-Husayn ibn-i Haris el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
68. Seyyidüna Hamza bin el-Mumeyyir el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
69. Seyyidüna Harice bin Zeyd el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
70. Seyyidüna Halid ibn-i el-Bükeyr el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
71. Seyyidüna Halid ibn-i Kays el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
72. Seyyidüna Habbab ibn'ül-Eret el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
73. Seyyidüna Habbab Mevla Utbe el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
74. Seyyidüna Hubeyb ibn-i İsaf el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
75. Seyyidüna Hıdaş ibn-i Katade el-Evsi (Radıyallahû Anh)
76. Seyyidüna Hıraş ibn'is-Sımme el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
77. Seyyidüna Hureym ibn-i Fatik el-Muhacirî (Radıyallahû Anh)
78. Seyyidüna Hallad ibn-i Rafi' el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
79. Seyyidüna Hallad ibn-i Süveyd el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
80. Seyyidüna Hallad ibn-i Amr el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
81. Seyyidüna Hallad ibn-i Kays el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
82. Seyyidüna Huleyd ibn-i Kays el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
83. Seyyidüna Halife bin Adiyy el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
84. Seyyidüna Huneys ibn-i Hazafe el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
85. Seyyidüna Havvat ibn-i cübeyr el-Evsî (Radıyallahû Anh)
86. Seyyidüna Havli bin Ebî Havli el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
87. Seyyidüna Zekvan ibn-i Ubeyd el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
88. Seyyidüna Zü'ş-Şimaleyn ibn-i Abd Amr el-Muhaciri (ŞEHİD) (Radıyallahû Anh)
89. Seyyidüna Raşid ibn-i Mualla el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
90. Seyyidüna Rafi bin Haris el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
91. Seyyidüna Rafi' bin ğunecde el-Evsî (Radıyallahû Anh)
92. Seyyidüna Rafi' bin Malik el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
93. Seyyidüna Rafi'ibn'ül-Muall el-Hazrecî (ŞEHİD) (Radıyallahû Anh)
94. Seyyidüna Rafi' bin Yezîd el-Evsi (Radıyallahû Anh)
95. Seyyidüna Rib'ıy bin Rafi' el-Evsî (Radıyallahû Anh)
96. Seyyidüna er-Rebi'ibn-ü İyas el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
97. Seyyidüna Rabia bin Eksem el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
98. Seyyidüna Ruhayle bin Sa'lebe el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
99. Seyyidüna Rifaa bin Haris el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
100.Seyyidüna Rifaa bin Rafi' el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
101.Seyyidüna Rifaa bin Abd'il Münzir el-Evsî (Radıyallahû Anh)
102.Seyyidüna Rifaa bin Amr el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
103.Seyyidüna Zübeyr ibn-i Avvam (Radıyallahû Anh)
104.Seyyidüna Ziyad ibn'is-Seken el-Evsî (Radıyallahû Anh)
105.Seyyidüna Ziyad ibn-i Lebid el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
106.Seyyidüna Ziyad ibn-i Amr el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
107.Seyyidüna Zeyd ibn-i Eslem el-Evsi (Radıyallahû Anh)
108.Seyyidüna Zeyd ibn-i Harise el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
109.Seyyidüna Zeyd ibn'ül-Hattab el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
110.Seyyidüna Zeyd ibn'ül-Müzeyyen el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
111.Seyyidüna Zeyd ibn'ül-Mualla el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
112.Seyyidüna Zeyd ibn-i Vedia el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
113.Seyyidüna Salim Mevla Ebî Huzeyfe el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
114.Seyyidüna Salim ibn-i Umeyr el-Evsî (Radıyallahû Anh)
115.Seyyidüna es-Saib ibn-i Osman el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
116.Seyyidüna Sebre bin Fatik el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
117.Seyyidüna Süraka bin Amr el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
118.Seyyidüna Süraka bin Ka'b el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
119.Seyyidüna Sa'd Mevla Hatıb el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
120.Seyyidüna Sa'd ibn'i Havle el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
121.Seyyidüna Sa'd ibn'i Hayseme el-Evsî (ŞEHİD) (Radıyallahû Anh)
122.Seyyidüna Sa'd ibn'ür-Rebi el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
123.Seyyidüna Sa'd ibn-i Zeyd el-Evsi (Radıyallahû Anh)
124.Seyyidüna Sa'd ibn-i Sa'd el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
125.Seyyidüna Sa'd ibn-i Sehi el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
126.Seyyidüna Sa'd ibn-i Ubade el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
127.Seyyidüna Sa'd ibn-u Ubeyd el-Evsi (Radıyallahû Anh)
128.Seyyidüna Sa'd ibn-i Osman el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
129.Seyyidüna Sa'd ibn-i Muaz el-Evsi (Radıyallahû Anh)
130.Seyyidüna Süflan ibn-i Bişr el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
131.Seyyidüna Seleme bin Eslem el-Evsî (Radıyallahû Anh)
132.Seyyidüna Süleym ibn-ül-Haris el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
133.Seyyidüna Seleme bin Selame el-Evsi (Radıyallahû Anh)
134.Seyyidüna Selît'ibn-i Kays el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
135.Seyyidüna Süleym ibn-ül Haris el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
136.Seyyidüna SUleym ibn-i Kays el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
137.Seyyidüna Süleym ibn-i Amr el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
138.Seyyidüna Süleym ibn-i Milhan el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
139.Seyyidüna Simak ibn-i Sa'd el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
140.Seyyidüna Sinan ibn-i Ebî Sinan el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
141.Seyyidüna Sinan ibn-i Sayfi el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
142.Seyyidüna Sehl ibn-i Huneyf el-Evsî (Radıyallahû Anh)
143.Seyyidüna Sehl ibn-i Rafi' el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
144.Seyyidüna Sehl ibn-i Atik el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
145.Seyyidüna Sehl ibn-i Kays el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
146.Seyyidüna Sehl ibn-i Vehb el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
147.Seyyidüna Sehl ibn-i Rafi' el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
148.Seyyidüna Sevad ibn-i Zerin el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
149.Seyyiduna Sevad ibn-i Ğaziyye el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
150.Seyyidüna Süveybıt ibn-i Harmele el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
151.Seyyidüna Şüca' ibn-i Ebi Vehb el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
152.Seyyidüna Şerik ibn-i Enes el-Evsî (Radıyallahû Anh)
153.Seyyidüna Şemmas ibn-i Osman el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
154.Seyyiduna Sabiyh Mevla Eb'l-As el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
155.Seyyidüna Safvan ibn-i Vehb el-Muhaciri (ŞEHİD) (Radıyallahû Anh)
156.Seyyidüna Şuheyb ibn-i Sinan el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
157.Seyyidüna Sayfi bin Sevad el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
158.Seyyidüna ed-Dahhak ibn-i Harise el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
159.Seyyidüna ed-Dahhak ibn-i Abd-i Amr el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
160.Seyyidüna Damre bin Amr el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
161.Seyyidüna et-Tufeyl ibn-i Haris el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
162.Seyyidüna et-Tufeyl ibn-i Malik el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
163.Seyyidüna et-Tufeyl ibn-i Nu'man el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
164.Seyyidüna Tuleyb ibn-u Umeyr el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
165.Seyyidüna Asım ibn-i Sabir el-Evsî (Radıyallahû Anh)
166.Seyyidüna Asım ibn-i Adiyy el-Evsî (Radıyallahû Anh)
167.Seyyidüna Asım ibn-i Ukeyr el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
168.Seyyidüna Asım ibn-i Kays el-Evsi (Radıyallahû Anh)
169.Seyyiduna Akıl ibn'ül-Bükeyr el-Muhaciri (ŞEHİD) (Radıyallahû Anh)
170.Seyyidüna Amir ibn-i Ümeyye el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
171.Seyyidüna Amir ibn-i Bükeyr el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
172.Seyyiduna Amir ibn-i Rebia el-Muhacirî (Radıyallahû Anh)
173.Seyyidüna Amir ibn-i Sa'd el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
174.Seyyidüna Amir ibn-i Seleme el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
175.Seyyidüna Amir ibn-i Füheyre el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
176.Seyyidüna Amir ibn-i Muhalled el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
177.Seyyidüna Amir ibn-i Yezîd el-Evsî (Radıyallahû Anh)
178.Seyyidüna Ayiz ibn-i Maıs el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
179.Seyyidüna Abbad ibn-i Bişr el-Evsi (Radıyallahû Anh)
180.Seyyidüna Abbad ibn-i Kays el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
181.Seyyidüna Ubade bin Samit el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
182.Seyyidüna Abdullah ibn-i Sa'lebe el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
183.Seyyidüna Abdullah ibn-i Cübeyr el-Evsî (Radıyallahû Anh)
184.Seyyidüna Abdullah ibn-i Çahş el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
185.Seyyidüna Abdullah ibnü'l-Ced el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
186.Seyyidüna Abdullah ibn'ül-Humeyyir el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
187.Seyyiduna Abdullah ibn'ür-Rebi el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
188.Seyyidüna Abdullah ibn-i Revaha el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
189.Seyyidüna Abdullah ibn-i Zeyd el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
190.Seyyidüna Abdullah ibn-i Süraka el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
191.Seyyidüna Abdullah ibn-i Seleme el-Evsi (Radıyallahû Anh)
192.Seyyidüna Abdullah ibn-i Sehi el-Evsi (Radıyallahû Anh)
193.Seyyidüna Abdullah ibn-i Süheyl el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
194.Seyyidüna Abdullah ibn-i Şerik el-Evsi (Radıyallahû Anh)
195.Seyyidüna Abdullah ibn-i Tarık el-Evsi (Radıyallahû Anh)
196.Seyyidüna Abdullah ibn-i Amir el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
197.Seyyidüna Abdullah ibn-i Abd-i Menaf el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
198.Seyyidüna Abdullah ibn-i Urfuta el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
199.Seyyidüna Abdullah ibn-i Amr el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
200.Seyyidüna Abdullah ibn-i Ümeyr el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
201.Seyyidüna Abdullah ibn-i Kays bin Halid el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
202.Seyyiduna Abdullah ibn-i Kays bin Sayfi el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
203.Seyyidüna Abdullah ibn-i Ka'b el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
204.Seyyidüna Abdullah ibn-i Mahreme el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
205.Seyyidüna Abdullah ibn-i Mes'ud el-Muhacirî (Radıyallahû Anh)
206.Seyyidüna Abdullah ibn-i Maz'un el-Muhacirî (Radıyallahû Anh)
207.Seyyidüna Abdullah ibn-i Numan el-Muhacirî (Radıyallahû Anh)
208.Seyyidüna Abd-i Rabb ibn-i Cebr el-Evsî (Radıyallahû Anh)
209.Seyyiduna Abdurrahman ibn-i Cebr el-Evsi (Radıyallahû Anh)
210.Seyyidüna Abdet'el-Haşhaş el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
211.Seyyidüna Abd ibn-i Amir el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
212.Seyyidüna Ubeyd ibn'ut-Teyyihan ey-Evsî (Radıyallahû Anh)
213.Seyyidüna Ubeyd ibn-i Zeyd el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
214.Seyyidüna Ubeyd ibn-i Ebî Ubeyd el-Evsi (Radıyallahû Anh)
215.Seyyidüna Ubeyde bin Haris el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
216.Seyyidüna Utban ibn-i Malik el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
217.Seyyidüna Utbe bin Rebıa el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
218.Seyyidüna Utbe bin Abdullah el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
219.Seyyidüna Utbe bin Gazvan el-Muhacirî (Radıyallahû Anh)
220.Seyyidüna Osman ibn-i Maz'un el-Muhacirî (Radıyallahû Anh)
221.Seyyidüna el-Aclan ibn'ün Nu'man el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
222.Seyyidüna Adiyy ibn-i Ebi Zağba el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
223.Seyyidüna İsmet'übn'ül-Husayn el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
224.Seyyidüna Usaymet'ül-Hazreci (Radıyallahû Anh)
225.Seyyidüna Atıyye bin Nüveyre el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
226.Seyyidüna Ukbe bin Amir el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
227-Seyyidüna Ukbe bin Osman el Hazrecî (Radıyallahû Anh)
228.Seyyiduna Ukbe bin Vehb el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
229.Seyyidüna Ukbe bin Vehb el-Muhacirî (Radıyallahû Anh)
230.Seyyidüna Ukkaşe bin Mıhsan el-Muhacirî (Radıyallahû Anh)
231.Seyyidüna Amman ibn-i Yasir el-Muhacirî (Radıyallahû Anh)
232.Seyyidüna Umare bin Hazm el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
233.Seyyidüna Umare bin Ziyad el-Evsî (Radıyallahû Anh)
234.Seyyidüna Amr ibn-i İyas el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
235.Seyyidüna Amr ibn-i Sa'lebe el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
236.Seyyidüna Amr ibn'ül-Cemuh el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
237.Seyyidüna Amr ibn'ül-Haris el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
238.Seyyidüna Amr ibn'ül Haris el-Muhacirî (Radıyallahû Anh)
239.Seyyidüna Amr ibn-i Süraka el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
240.Seyyidüna Amr ibn-i Ebi Şerh el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
241.Seyyidüna Amr ibn-i Talk el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
242.Seyyidüna Amr ibn-i Kays el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
243.Seyyidüna Amr ibn-i Muaz el-Evsî (Radıyallahû Anh)
244.Seyyidüna Umeyr ibn-i Haram el-Evsî (Radıyallahû Anh)
245.Seyyidüna Umeyr ibn'ül Humam el-Hazrecî (ŞEHİD) (Radıyallahû Anh)
246.Seyyidüna Umeyr ibn'ül-Amir el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
247.Seyyidüna Umeyr ibn-i Avf el-Muhacirî (Radıyallahû Anh)
248.Seyyidüna Umeyr ibn-i Ma'bed el-Evsî (Radıyallahû Anh)
249.Seyyidüna Umeyr ibn-i Ebî Vakkas el-Muhacirî (ŞEHİD) (Radıyallahû Anh)
250.Seyyidüna Avf ibn'ül-Haris el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
251.Seyyidüna Uveym ibn-i Saide el-Evsî (Radıyallahû Anh)
252.Seyyidüna İyaz ibn-i Züheyr el-Muhacirî (Radıyallahû Anh)
253.Seyyidüna Ğannam ibn-i Evs el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
254.Seyyiduna el-Fakih ibn-i Bişr el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
255.Seyyiduna Ferve bin Amr el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
256.Seyyiduna Katade bin Numan el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
257.Seyyidüna Kudame bin Maz'un el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
258.Seyyidüna Kutbe bin Amir el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
259.Seyyidüna Kays ibn-i Mıhsan el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
260.Seyyidüna Kays ibn-i Mıhsan el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
261.Seyyidüna Kays ibn-i Muhalled el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
262.Seyyidüna Ka'b ibn-i Cemmez el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
263.Seyyidüna Ka'b ibn-i Zeyd el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
264.Seyyidüna Malik ibn-i Ebi Havli el-Muhacirî (Radıyallahû Anh)
265.Seyyidüna Malik ibn-i Ebi Havli el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
266.Seyyidüna Malik ibn'ud Duhşum el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
267.Seyyidüna Malik ibn-i Rifaa el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
268.Seyyidüna Malik ibn-i Rifaa el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
269.Seyyidüna Malik ibn-i Amr el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
270.Seyyidüna Malik ibn-i Kudame el-Evsı (Radıyallahû Anh)
271.Seyyidüna Malik ibn-i Mes'üd el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
272.Seyyiduna Malik ibn-i Nümeyle el-Evsi (Radıyallahû Anh)
273.Seyyidüna Malik Mübeşşir bin Abd'il-Munzir el-Evsî (ŞEHİD) (Radıyallahû Anh)
274-Seyyidüna Mücezzer ibn-i Ziyad el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
275.Seyyidüna Muhriz ibn-i Amin el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
276.Seyyidüna Muhriz ibn-i Nasle el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
277.Seyyidüna Muhammed ibn-i Mesleme el-Evsî (Radıyallahû Anh)
278.Seyyidüna Midlac ibn-i Amir el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
279.Seyyidüna Mersed ibn-i Mersed el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
280.Seyyiduna Mistah ibn-i Üsase el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
281.Seyyidüna Mes'üd ibn-i Evs el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
282.Seyyidüna Mes'üd ibn-i Halde el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
283.Seyyidüna Mes'üd ibn-i Rebia el-Muhacirî (Radıyallahû Anh)
284.Seyyidüna Mes'üd ibn-i Zeyd el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
285.Seyyidüna Mes'üd ibn-i Sa'd el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
286.Seyyidüna Mes'üd ibn-i Sa'd el-Evsi (Radıyallahû Anh)
287.Seyyidüna Mus'ab ibn-i Umeyr el-Muhacirî (Radıyallahû Anh)
288.Seyyidüna Muaz ibn-i Cebel el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
289.Seyyidüna Muaz ibn-i Haris el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
290.Seyyidüna Muaz ibn-üs Sımme el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
291.Seyyidüna Muaz ibn-i Amr el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
292.Seyyidüna Muaz ibn-i Maıs el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
293.Seyyidüna Ma'bed ibn-i Abbad el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
294.Seyyidüna Ma'bed ibn-i Kays el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
295.Seyyidüna Muattib ibn-i Ubeyd el-Evsi (Radıyallahû Anh)
296.Seyyidüna Muattib ibn-i Avf el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
297.Seyyidüna Muattib ibn-i Kuşeyr el-Evsî (Radıyallahû Anh)
298.Seyyidüna Ma'kıl ibn-i Munzir el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
299.Seyyidüna Ma'mer ibn-i Haris el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
300.Seyyidüna Ma'n ibn-i Adiyy el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
301.Seyyidüna Ma'n ibn-i Yezîd el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
302-Seyyidüna Muavviz ibn-i Haris el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
303.Seyyidüna Muavviz ibn-i Amr el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
304.Seyyidüna Mikdad ibn'ül-Esved el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
305.Seyyidüna Muleyl ibn-i Vebre el -Hazreci (Radıyallahû Anh)
306.Seyyidüna Münzir ibn-i Amr el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
307.Seyyiduna Münzir ibn-i Kudame el-Evsî (Radıyallahû Anh)
308.Seyyidüna Münzir ibn-i Muhammed el-Evsi (Radıyallahû Anh)
309.Seyyidüna Mıhça' ibn'üs-Salih Mevla Ömer'ibn'ül-Hattab el Muhaciri (ŞEHİD) (Radıyallahû Anh)
310.Seyyidüna Nadr ibn-i Haris el-Evsi (Radıyallahû Anh)
311.Seyyidüna Nu'man ibn-i el-A'rac el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
312.Seyyidüna Nu'man ibn-i Ebi Hazme el-Evsî (Radıyallahû Anh)
313.Seyyidüna Nu'man ibn-i Sinan el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
314.Seyyidüna Nu'man ibn-i Abd-i Amr el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
315.Seyyidüna Nu'man ibn-i Amr el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
316.Seyyidüna Nu'man ibn-i Amr el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
317.Seyyidüna Nu'man ibn-i Amr el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
318.Seyyidüna Nu'man ibn-i Malik el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
319.Seyyidüna Nevfel ibn-i Abdullah el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
320.Seyyidüna Vakıd ibn-i Abdullah el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
321.Seyyidüna Varaka bin İyas el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
322.Seyyidüna Vedia bin Amr el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
323.Seyyiduna Vehb ibn-i Ebî Şerh el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
324.Seyyidüna Vehb ibn-i Sa'd el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
325.Seyyidüna Hanî'bin'Niyar el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
326.Seyyidüna Hübeyl ibn-i Vebre el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
327.Seyyidüna Hilal ibn-i Mualla el-Hazreci (Radıyallahû Anh)
328.Seyyidüna Yezid ibn-i el-Ahnes el-Muhaciri (Radıyallahû Anh)
329.Seyyidüna Yezîd ibn-i Rukayş el-Muhacirî (Radıyallahû Anh)
330.Seyyidüna Yezidi ibn-i Haram el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
331.Seyyidüna Yezîd ibn'ül-Haris el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
332.Seyyidüna Yezîd ibn'üs-Seken el-Evsî (Radıyallahû Anh)
333.Seyyidüna Yezid ibn'ül-Münzir el-Hazrecî (Radıyallahû Anh)
Cenab-ı ALLAH, Bedir Ashâbı'ndan razı olsun. Bizleri bu mübarek şahsiyetlerin himmet, bereket ve şefaâtlerine nail eylesin. Amin ecmâîn.
Yorum Gönder